Idéutflykter – upplev och inse

Landsbygdsparlamentets idéutflykter konkretiserar landsbygdens mångfald och möjligheter. Utflykterna leder deltagarna in i den lokala vardagen, livet, arbetet, företagandet och kulturen.

Idéutflykterna erbjuder en ypperlig chans att ”bubbelhoppa” – att se och
uppleva vad vardagen, livet, företagandet och kulturen kan innebära på
den finska landsbygden och vid Pielinen i Karelen.

Idéutflykterna anordnas i samarbete med Pikes, Äksyt Ämmät och alla, som öppnar sin by, sitt företag och sina dörrar för oss.

Idéutflykter

Du kan anmäla dig till utflykterna när du bokar din plats till evenemanget.
  • Uudistavaa arkea – rinnakkain uutta ja vanhaa

    Kierroksella tutustumme Nurmeksen keskustan ”Vanhaan Kauppalaan” sekä Puu-Nurmeksen kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen alueeseen. Alueella on suojeltu asemakaava, jonka aikanaan vahvisti Venäjän tsaari 1897. Opas kertoo alueen historiasta, rakennuksista, käsityöläisistä ja nykypäivästä.

    Kävelykierroksella vierailemme Kötsin Museolla ja Vanhan Kauppalan vanhimmassa asuin- ja liikerakennuksessa, tutustumme juuri remontoituun kauppalantaloon sekä vierailemme höyryveturitallilla, jossa näyttelyn opastus. Retkikahvit nautitaan kauppalantalolla. Kävelykierros päättyy ostosmahdollisuuteen Vanhan Kauppalan puodeissa.

    Retken kesto 4 h

    Aamupäiväretki: lähtö bussilla klo 10:00 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksesta, Nurmeksesta. Paluu n. klo 14:00.

  • Uudistavaa kulttuuria – Bomba-talon ja karjalaiskylän opastettu kävelykierros

    Bomban karjalaistyylinen hirsitalo ja tsasouna ovat hämmästyttäneet matkailijoita ympäri maailmaa. Oppaamme kertoo Bomban alueen historiasta ja alueen nykypäivästä sekä nykykarjaisesta elämänmenosta Nurmeksessa.

    Retken kesto 2 h
    Aamupäiväretki, kuljetus tarvittaessa Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukselta, oppaan tapaaminen Bomban talolla klo 10:00

  • Uudistavaa kulttuuria – Elettiin ennenkin

    Murtovaara tarjoaa kurkistuksen aikaan, jolloin metsänvartijan perhe asui päivämatkan päässä lähimmästä taajamasta. Suomen ainoassa vaara-asutusmuseossa kävijöitä viehättävät perinnemaiseman rauhallinen tunnelma ja yli satavuotiaat tuohimalkakattoiset rakennukset. Museo on aito menneiden aikojen kruununmetsätorppa: erämaatalo, jonne saavutaan pitkin metsäpolkuja.

    Murtovaara on ainoa Itä-Suomen vaara-asutuksesta kertova museo ja valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristökohde. Paluumatkalla tutustumme Valtimon pitäjän museoihin ja vanhan puukoulun näyttelyihin. Valtimo-seura on sisustanut Puukoululle vanhanaikaisen luokkahuoneen puisine pulpetteineen ja karttatelineineen. Vanhassa opettajanasunnossa on pieni Martta-museo sekä palokuntaosasto.

    Retken kesto 4 h

    Aamupäiväretki: lähtö bussilla klo 10:00 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukselta, Nurmeksesta. Paluu n. klo 14:00.


  • Uudistavaa paikallisenergiaa ja luomua – maatilalla ja kylätalolla, sukupolvelta toiselle

    Timosen maatila
    Sukupolvenvaihdoksen jälkeen traktorin puikkoihin ja talikon varteen tarttui energinen nuori nainen. Tervetuloa kuulemaan Katjan tarina ja tutustumaan tilaan.
    Katja Timosen tilalla kasvatetaan lihakarjaa kahdessa kylmäpihatossa, joista uudempi on valmistunut 2015. Eläimet saavat ulkoilla läpi vuoden vapaasti navetan vieressä olevissa tarhoissa, syödä mahansa täyteen ja köllötellä puhtailla oljilla. Tilalta on lihan suoramyyntiä kuluttajille.

    Laitalan Lomat
    Maatilalta siirrymme majatalo Laitalan Lomiin, Karhunpäähän. Laitalan Lomissa luvassa on luomukauran viljelyn esittely ja yrittäjien tarinan kuuleminen myös matkailutilan hoidosta. Laitalan Lomat on yksi majatalo palkitussa Majatalosta majataloon -retkien tuoteperheessä. Retkellä nautitaan lounas majatalon tapaan.

    Karhunpään kylä

    Paluumatkalla vierailemme Karhunpään kylätalolla, joka on entinen maamiesseuran talo, joka on kunnostettu talkoilla ja leader-tuen avulla. Taloa ja sen toimintaa sekä puheenjohtajien mestari-kisällimallia esittelee Karhunpään kyläyhdistys ry.

    Retken kesto 4 h

    Iltapäiväretki: lähtö bussilla klo 13:00 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukselta, Nurmeksesta. Paluu n. klo 17:00.

  • Uudistavaa yrittäjyyttä – Lampaan villasta villasukkaan

    Vierailu Idän Kehräämö Oy:llä, jossa kehrätään 250 kilometrin säteellä kehräämöstä tuotettua villaa, joka pestään ja värjätään Pohjois-Karjalassa. Lankamme on "puolikampalankaa" (semi-worsted), joka on pehmeää ja kiiltävää. Tuotamme myös kuituja ja topseja kehruuseen ja huovutukseen sekä karstattua villalevyä puutarhanhoitoon sekä lemmikeille.

    Idän Kehräämö on innovaatiokehräämö, jossa kehitetään kasvivärjäystä 100 %:sti suomalaisilla kasveilla. Kehräämme myös laboratorioeriä uusia kuituja. Kierros päättyy Bomballe, jossa tutustutaan paikallisiin käsitöihin käsityöläisten myymälässä.

    Retken kesto: 3 h

    Iltapäiväretki: lähtö klo 13:00 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukselta kävellen, mahdollisuus vuokrata retken ajaksi polkupyörä Hyvärilästä. Paluu n. klo 16:00.

  • Uudistavaa paikallisenergiaa – Elävät kylät ja uudet energiaratkaisut

    Lipinlahden kohteet: Haikolan talo sekä kylän nuoriseuratalo Tuohuspirtti.

    Haikolan talo sijaitsee Nurmeksessa pohjoiskarjalaisessa maisemassa Kohtavaaran juurella Pielisen Lipinlahden rannalla. Vuonna 1940 tila myytiin Nurmeksen seudun evankelisen kansanopiston käyttöön. Kansanopistotoiminta lakkasi vuonna 2005, jonka jälkeen Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry korjasi talon sittemmin kurssi-, kokous- ja juhlatilaksi. Talossa oli jo aikaisemmin maalämpö, mutta vuonna 2017 talon katolle asennettiin 33 neliömetrin aurinkopaneelit sähköntuotantoa varten. Lisäksi asennettiin litiumioniakku, jonka avulla aurinkopaneelien sähköntuotantoa voidaan parantaa mm. iltakäyttöä lisäämällä. Sähkön omavaraisuusaste on 10 %.

    Höljäkän kylä

    Höljäkän kylä sijaitsee Pielisen itärannalla Nurmeksen ja Lieksan rajalla noin 20 km Nurmeksen kaupungin keskustasta Lieksaan päin. Kylän keskustaajama on Höljäkän rautatieaseman tuntumassa, jossa sijaitsevat kylätoiminnan keskuksena toimiva nuorisoseurantalo, Höljäkkä Areena -ulkoilmateatteri, uimaranta, urheilukenttä,

    Höljäkän-Porosaaren hautausmaa ja puupylväiden tuotantoon erikoistunut, kansainvälistä vientiä harjoittava teollisuuslaitos Scanpole Oy. Höljäkkä on tunnettu monista kylätapahtumista ja vireästä kylätoiminnasta. Nuorisoseuran talolla saamme esittelyn kylästä sekä talon kunnostus- sekä energiaratkaisuista. Retkikahvit nuorisoseuran talolla.

    Retken kesto 4 tuntia
    Iltapäiväretki: Lähtö bussilla klo 13:00 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukselta, paluu n. klo 17:00.

  • Uudistavaa yrittäjyyttä – maaseudun monet kasvot

    Sasta Oy
    Retken aluksi vierailemme Sasta Oy:llä. Sastan synty on kertomus nurmeslaisen miehen kekseliäisyydestä ja sinnikkyydestä. Mitä tänä päivänä kutsutaan innovaatioksi, oli 1960-luvun alussa nuoren miehen halua saada metsästysreissuilleen käytännöllinen ja mukava eräpuku. Sasta suunnittelee ja valmistaa laadukkaita erä- ja retkeilyvaatteita, joissa otetaan huomioon ekologisuus, malliston klassinen ulkonäkö ja pitkä käyttöikä.

    Vihreä teollisuusalue
    Vihreän teollisuuden alue on Nurmeksen kaupungin strateginen hanke, jolla vahvistetaan bio- ja kiertotalouteen pohjautuvaa yritystoimintaa.

    Visiona on luoda puun ja kierrätysmateriaalien käyttöön pohjautuva teollinen ekosysteemi, alueelle avattiin syksyllä 2018 uusi raakapuun raideterminaali ja yksityinen teollisuusraide. Lähivuosina alueelle tulee muun muassa puun sivuvirtoja ja kierrätysmateriaaleja hyödyntävää liiketoimintaa. Ennestään alueella on jo puunkorjuun, logistiikan, puuenergian ja maanrakennusalan yrityksiä. Vierailulla kuulemme kuvauksia alueen yrittäjistä, kehittämisestä ja visiosta sekä tutustumme raideterminaaliin. Aluetta kierrämme linja-autoilla.

    Saramojoki
    Retken päätteeksi tutustumme Saramojoen varrella sijaitsevan Louhikosken voimalan purku- ja joen kunnostushankkeeseen. Saramojoki sivujokineen on Pieliseen virtaavista joista kolmanneksi suurin ja sen latvat sijaitsevat Pohjois-Karjalan ja Kainuun raja-alueiden vaaroilla. Se on Pohjois-Karjalan ja koko Itä-Suomen potentiaalisimpia virtavesikunnostuskohteita tarjoten kalakannan hoitoon ja elvyttämiseen erinomaiset puitteet.

    Ylikylän maatilakohde

    Louhikoskelta siirrymme Ylikylän maatilakohteeseen Pasolan tilalle. Tutustumme maatilan hiilineutraaleihin ratkaisuihin ja vastuulliseen toimintaan. Matkalla Pasolan tilalle ajamme Museoviraston ja Ympäristöministeriön valtakunnallisesti arvokkaaksi määrittelemään kylämaisemakokonaisuuden halki. Ylikylää on asutettu 1500-luvulta lähtien, alueella luonto ja kulttuurimaisema yhdistyvät järvikyläksi.

    Retken kesto 4 h
    Aamupäiväretki: Lähtö bussilla klo 10:00 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukselta, paluu n klo 14:00.

  • Uudistavaa kulttuuria – luonnossa ja kyläkinkereillä

    Luontoretki Raesärkkien luonnonsuojelualueelle
    Nurmeksen Raesärkät on kaunis päiväretkikohde kumpuilevassa harjumaisemassa. Alueen halki kulkeva retkeilyreitti noudattelee vanhaa kärrytietä ja pyöräuran pohjaa. Taukopaikat ovat reitin varrella lyhyen välimatkan päässä toisistaan. Alue on saanut nimensä luode-kaakkosuuntaisen kapean harjujakson mukaan.

    Raesärkkien maisemaan mahtuu harjujen lisäksi levollisia soita, kirkkaita järviä, joen mutkia ja vanhaa metsää monipuolisine asukkaineen. Raesärkkien maisemia on käyty ihailemassa vuosikymmenten ajan, ja alue onkin suosittu lähivirkistäytymiskohde. Retki sisältää nuotioeväät. Paluumatkalla vierailemme Savikylän maamiesseurantalolla ja tutustumme vireän, nuorekkaan kylän toimintaan.

    Retken kesto: 4 h

    Aamupäiväretki: Lähtö bussilla klo 10:00 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukselta, paluu n. klo 14:00.

  • Uudistavaa yrittäjyyttä – Opin- ja elämänpolkuja

    Tutustuminen Omavaraopiston toimintaideaan. Omavaraopisto on yhdistys, joka yhteistyössä Kainuun opiston kanssa toteuttaa omavaraisuuteen perehdyttävän opintokokonaisuuden. Opastuksen ohessa pääsemme maistamaan puu-uunissa leivottua ruisleipää + erilaisia levitteitä, tuoreruokaa suoraan kasvimaalta, yrtti - tai pakuriteetä.

    Rasimäki
    Evakkokylän opastus linja-autosta, vierailemme munkki Stefanoksen luona Erakkolassa.

    Riverian metsäopetuksen esittely
    Riverian Valtimon yksikkö kouluttaa monitoimikoneen ja metsäkoneen kuljettajia ja metsäkoneasentajia sekä puutavara-auton kuljettajia nykyaikaisessa opetusympäristössä. Virtuaali- ja kenttäsimulaattorien käyttö tehostaa puunkorjuun opetusta. Opiskelijoiden harjoittelua ja keskittymistä taitojen opetukseen on mahdollista lisätä määrällisesti laitteiden riittävyyden osalta sekä laadullisesti digitaalitekniikan mahdollistaman palautteen kautta. Opiskelijat ovat entistä valmiimpia siirtymään käytännön maasto-opetukseen. Riverian Valtimon koulutusyksikkö on panostanut uuteen metsäkonekoulutuksen simulaatioalueeseen, joka on toteutustavaltaan maailman huippuluokkaa.

    Retken kesto 4 h
    Aamupäiväretki: Lähtö bussilla klo 10:00 Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskukselta, paluu n. klo 14:00