”Maaseudun tulevaisuus rakennetaan yhteisötalouden voimin”

Blogi

Kumppaniblogi: Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus

”Maaseudun tulevaisuus rakennetaan yhteisötalouden voimin.”

Tämän vahvan näkemyksen esitti työ- elinkeinoministeriössä pitkän ja ansiokkaan uran tehnyt työmarkkinaneuvos Tuija Oivo Yhteiskunnallisten yritysten päivässä viime syksynä.

Oivon mukaan yhteisölähtöisten yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytysten parantaminen ja maaseudun näkökulman nostaminen vahvemmin keskusteluun on tärkeää juuri nyt. Maaseudun yhteisöillä on ollut vahva rooli paikallisten palvelujen tuottajina, täydentämällä tai täysin korvaamalla niin julkisia kuin markkinaehtoisia palveluita. Yhteisötalouden ja yhteiskunnallista yritystoiminnan kehittämistä vahvasti ajanut Oivo katsoo, että paikallisyhteisöjen palvelutuotannolla on korostuva rooli yhteistyössä kuntien ja hyvinvointialueiden kanssa: yhteisöt osaavat vastata palvelutarpeisiin, ja taloudellinen toiminta vahvistaa paikallista elinvoimaa.

Osaamiskeskukselta tukea paikallisyhteisöjen aloitteisiin

Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksen monipuolisista palveluista saa tukea paikallisyhteisöjen erilaisiin toimintaideoihin niiden eri vaiheessa. Neuvontaa ja ohjausta saa toimintamuodon ja liiketoimintamallin pohdintaan. Usein arvioidaan aluksi, onko kyseessä yleishyödyllinen toiminta vai liiketoiminta, sekä haetaan toimivinta yritysmuotoa. Aluetyöntekijämme tukevat hankkeistamista toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Osaamiskeskuksesta löytyy myös yhteiskunnallisen innovaatiotoiminnan asiantuntijoita.

Osaamiskeskus palvelee yhteiskunnallista yritystoimintaa koko Suomessa. Tavoitteenamme on parantaa yhteiskunnallisten yritysten liiketoimintaedellytyksiä, vahvistaa yhteiskunnallisten yritysten ja yhteisötalouden alueellisia verkostoja sekä edistää osatyökykyisten ja muuten vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistämistä.

Mikä on yhteiskunnallinen yritys?

Yhteiskunnallinen yritys on yritys, jonka liiketoiminnan ensisijainen päämäärä on tehdä yhteiskunnallista hyvää. Yhteiskunnalliset yritykset ovat yksityisiä ja kolmannen sektorin toimijoita ja ne käyttävät valtaosan voitoistaan niiden tavoitteen mukaisten päämäärien toteuttamiseen.

Yhteiskunnalliset yritykset ovat yhteiskunnallisten ongelmien asiantuntijoita ja ratkaisijoita, ne ovat sitoutuneita kehittämään pitkäjännitteisesti ympäröivää yhteiskuntaa ja asiakkaidensa hyvinvointia.

Yhteiskunnallinen yritys ei ole rajattu mihinkään yhtiömuotoon, se voi olla osakeyhtiön lisäksi esimerkiksi osuuskunta tai liiketoimintaa harjoittava säätiö tai yhdistys.

Työpaja Maaseutuparlamentissa

Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus järjestää työpajan ”Yhteiskunnallinen yrittäjyys maaseudun elinvoiman kehittäjänä” perjantaina 27.9. klo 14 Break Sokos Hotel Bomban kokoustila 2:ssa. Työpajassa pohditaan yhteisötalouden ja yhteiskunnallisen yritystoiminnan ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia maaseudulla. Tilaisuuden vetävät vastuukoordinaattori Jarmo Hänninen ja johtaja Sami Wirkkula. Nostetaan yhdessä esille maaseudun paikallisyhteisöjen tarpeita, ratkaisuja ja elinvoimavaikutuksia!

Lisätietoja:

Jarmo Hänninen, p. 040 766 0236
Sami Wirkkula, p. 050 523 7315

  • Jarmo, Hänninen

    vastuukoordinaattori, Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskus