Kokonaisturvallisuus, lehmä ja liiketoiminta

Blogi

Kumppaniblogi: Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusteri -hanke, Pohjois-Savon liitto

Kokonaisturvallisuus. Valtioneuvosto määrittelee kokonaisturvallisuuden ”tavoitetilaksi, jossa yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin kohdistuvat uhkat ovat hallittavissa”. Elintärkeisiin toimintoihin lukeutuvat esimerkiksi toimiva infrastruktuuri ja huoltovarmuus. Huoltovarmuus tarkoittaa sitä, että turvataan väestön toimeentulo ja sen kannalta välttämätön tuotanto, kuten ruuantuotanto.

Mitä kokonaisturvallisuus sitten merkitsee maaseudun liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä? Maaseudun liiketoiminnalla on tärkeä rooli niin alueen elinvoimaisuuden ylläpitäjänä kuin huoltovarmuuden turvaajana. Kokonaisturvallisuus tarkoittaa käytännön ratkaisuja, joiden avulla erilaisiin häiriötilanteisiin voidaan varautua ja jotka tukevat yrityksen liiketoiminnan jatkuvuutta kaikissa oloissa. Liiketoiminnan turvaaminen on samalla vastuun kantamista yhteiskunnasta. Kokonaisturvallisuus on ajattelumalli ja toimintatapa, jolla rakennetaan kestävää ja vakaata yhteiskuntaa.

Lehmä. Pohjois-Savo on valtakunnallisesti tärkeä ruuantuotannon, etenkin karjatalouden alue. Alue vastaa merkittävässä määrin Suomen kriisiajan ruokaturvasta. Ruokaturva tarkoittaa, että ruuan riittävä saatavuus varmistetaan kaikissa oloissa. Ruoan alkutuotanto koostuu monesta tekijästä: tarvitaan toimiva infrastruktuuri, tietoverkko ja logistiikka, energiaa ja koneita sekä näiden alojen osaavaa työvoimaa ja yrittäjiä. Ajassamme on nähtävissä monenlaisia ilmiöitä, kuten muutokset ilmastossa ja erilaiset globaalit jännitteet, jotka haastavat ruuan tuotannon tulevaisuutta. Jos yrityksissä ei ole varauduttu erilaisiin häiriöihin, tuotanto voi vaarantua ja niin liiketoiminta kuin yhteiskunnan ruokaturva olla uhattuna.

Liiketoiminta. Jotta yritysten jatkuvuuden hallintaa olisi mahdollista kehittää, tarvitaan ymmärrystä ja tietoa jatkuvuutta haastavista asioista. Haasteet tunnistamalla on mahdollista etsiä tarkoituksenmukaisia ratkaisuja. Ratkaisut voivat edustaa olemassa olevan yritystoiminnan kehittämistä tai innovaatioita, jotka synnyttävät ympärilleen kokonaan uudenlaista liiketoimintaa. Kun liiketoiminta on turvattu, kykenee yritys kantamaan myös vastuuta koko itäisen Suomen ja yhteiskunnan säilymisestä toimintakykyisenä.

Kutsumme sinut Kokonaisturvallisuuden klusterin Maaseutuparlamentissa järjestämään työpajaan löytämään maaseudun elinvoimaisuutta ja kokonaisturvallisuutta edistäviä ratkaisuja. Rakennetaan yhdessä vakaa ja elinvoimainen itäinen Suomi!

Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusteri on Euroopan unionin rakennerahasto-ohjelmasta rahoitettava hanke vuosille 2023–2026. Sen tavoitteena on klusterin toiminnan vakiinnuttaminen alueita parhaiten palvelevalla tavalla. Maaseutuparlamentissa Kokonaisturvallisuuden klusteri järjestää työpajan Kokonaisturvallisuus maaseudun liiketoiminnan vahvistamisessa 27.9. klo 13.15–14.50, Break Sokos Hotel Bomba, Kokoustila 1.