Maaseutuparlamentti 2021

Toinen valtakunnallinen Maaseutuparlamentti -tapahtuma järjestettiin Kurikassa, Etelä-Pohjanmaalla 28.-30.9.2021. Koronapandemiasta johtuen tapahtuma järjestettiin virtuaalisena tapahtumana, jonka päästudio sijaitsi Kurikan Kampuksella.

Tähtäimessä kestävä tulevaisuus

Toisessa valtakunnallisessa Maaseutuparlamentti -tapahtuman ohjelma rakentui kolmen polun ympärille: Ajassa uudistuva, älykäs maaseutuHyvä elämä ja älykäs sopeutuminenReilu siirtyminen ja hiiliviisas maaseutu

Läpileikkaavina teemoina olivat nuoret ja kestävä kehitys. Tavoite tiedon ja ymmärryksen lisäämiseksi ja innostaminen rakentavaan keskusteluun maaseutujen tulevaisuudesta olivat myös vuoden 2021 tapahtuman tarkoituksen ytimessä. 

Tapahtuma järjestettiin vuonna 2021 virtuaalisena ja monipaikkaisena. Näin mahdollistimme laadukkaan ja osallistavan ohjelman koronapandemiasta ja -rajoitteista huolimatta. Ohjelmassa oli tilaisuuksia tiedonvaihtoon asiantuntijoiden kanssa, virtuaalisia työpajoja ja mielenkiintoisia poliittisia keskusteluja. Tämän lisäksi tarjolla oli monipaikkaista ohjelmaa, tietoiskuja ja muuta ohjelmaa.

Mistä keskusteltiin ja mitä uusia oivalluksia keskustelut tarjosivat - lue yhteenveto alla. Tapahtumassa julkistettiin maaseutupoliittinen julkilausuma 2.0: "Mahdollistetaan maaseudun tarinan jatkuminen". Siirry lukemaan julkilausuma tästä (maaseutupolitiikka.fi) sekä siihen liitetyt politiikkasuositukset Nuoret maaseudun tulevaisuuden tekijöinä.

Ajassa uudistuva, älykäs maaseutu

Polussa kysyttiin miten maaseuduilla uudistutaan ajassa ja luodaan mahdollisuuksia koko Suomelle?

Polulla etsittiin keinoja siihen, miten maaseutujen tulee uudistua, jotta maaseuduilla riittää myös tulevaisuudessa eri-ikäisiä asukkaita ja osaavia työntekijöitä. Samalla vahvistettiin keinoja siihen, että valtakunnassa nähdään paremmin elinvoimaisten maaseutujen merkitys koko Suomelle.

Hyvä elämä ja älykäs sopeutuminen

Polulla kysyttiin, miten luodaan enemmän hyvinvointia vähemmillä resursseilla?

Polulla etsittiin ratkaisuja siihen, miten kestävä arki ja hyvä elämä voidaan varmistaa maaseuduilla ikäystävällisesti ja miten lisätään paikkojen veto- ja pitovoimaa.

Reilu siirtyminen ja hiiliviisas maaseutu

Polulla pohdittiin miten siirtyminen hiilineutraaliin ja luonnon monimuotoisuutta vaalivaan yhteiskuntaan toteutetaan reilusti?

Polun keskeisiä kysymyksiä olivat, miten maaseuduilla luodaan luonnon monimuotoisuutta turvaavaa hiilineutraalia taloutta ja kuinka tuetaan paikallistaloutta ja kestävää arkea maaseuduilla. Miten politiikka vaikuttaa eri alueilla ja ovatko edellytykset olemassa alueellisesti reiluun siirtymään?